Afgelopen decennia is de diversiteit aan landschapselementen in onze agrarische cultuurlandschappen achteruitgegaan. Hierdoor vervaagt de streekeigenheid van diverse Friese plattelandsregio’s. Daarnaast kunnen historische landschapselementen de biodiversiteit verbeteren en worden ingezet voor toekomstbestendige oplossingen op het gebied van waterberging en CO2-opslag. Hiermee kunnen deze elementen een grote bijdrage leveren aan een duurzame agrarische bedrijfsvoering. Landschapsbeheer Friesland werkt samen met de agrarische collectieven aan het herstel van deze cultuurlandschappen in het project ‘Herstel Agrarisch Cultuurlandschap – Fryslân’.
Voor het project zijn 12 maatregelen ontwikkeld die op verschillende cultuurlandschappen van toepassing zijn. Geïnteresseerden die mee willen doen hoeven niet perse lid te zijn van een collectief. Hieronder staan 8 maatregelen weergegeven die in het werkgebied van de Waddenvogels, onder voorbehoud van de criteria, mogelijk zijn.
In een cultuurlandschap – een door de mens gevormd landschap – is er altijd een relatie geweest tussen de bodem, de waterstand en het type landschapselement. Bij de herstel- of aanlegwerkzaamheden wordt rekening gehouden met deze samenhang. Om die reden zijn de maatregelen gebonden aan een aantal (geografische) selectiecriteria.
In het project wordt aan de volgende elementen gewerkt:
De steun is gefinancierd uit het plattelandsontwikkelingsprogramma (POP3) met 50% uit het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (ELFPO) en 50% door Provinsje Fryslân. POP3 is een Europees subsidieprogramma voor het ontwikkelen, verduurzamen en innoveren van de agrarische sector in Nederland. Het totale subsidiebedrag bedraagt €3,32 miljoen.
ANV Waddenvogels coördineert en ziet toe op het weidevogelbeheer op agrarische percelen op de eilanden Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Samen met boeren en andere deskundigen op de eilanden wordt jaarlijks bekeken op welke percelen de specifieke beheerpakketten worden ingezet.